01.03.19.

IRTA suorganizator utrka koje označavaju početak bogate biciklističke sezone: Trofej Umag i Istarsko proljeće

Istarska razvojna turistička agencija suorganizator je biciklističkih utrka 7. Trofej Umag i Istarsko proljeće, koje su najavljene na konferenciji za medije, održanoj 28. veljače 2019. godine u Vijećnici grada Umaga. Obje utrke su od iznimne važnosti za destinaciju budući da okupljaju najbolje europske bicikliste koji najavljuju početak bogate biciklističke sezone u Istri.

Utrke su predstavili direktor utrka Ivica Gržinić, trener BK Meridiana Kamen Team i selektor hrvatske biciklističke reprezentacije Vinko Polončić, vozač BK Meridiana Kamen Team Emanuel Kišerlovski te predstavnik IRTA-e Nenad Stojkovski.

Već u srijedu 06.ožujka 2019. vozi se 7. Trofej Umag, jednodnevna biciklistička utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23, odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 161 kilometara kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, središnje Istre te duž istočnog dijela Istre, a očekuje se sudjelovanje maksimalnog broja dozvoljenih natjecatelja po UCI pravilima, njih 167 iz 29 biciklističkih momčadi, i to iz niza europskih zemalja i nekoliko izvaneuropskih.

Već osam dana kasnije, od 14. do 17. ožujka, vozi se 16. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja se također nalazi u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Sama utrka kreće već tradicionalnim prologom koji se vozi u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Oprtalj, Vrsar i Umag, prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Očekuje se nastup sjajnih momčadi, a već se sada sa sigurnošću može reći da će svoje mjesto u pelotonu naći izuzetno veliki broj kvalitetnih vozača. Trofej Umag i Istarsko proljeće su međunarodne biciklističke utrke koje su iznjedrile velik broj vrhunskih sportaša, a prošlogodišnji pobjednik bio je Kristen Hagen iz Team-a Coop koji je pobijedio na objema utrkama. Iako prevladavaju strani klubovi, domaće snage braniti će Biciklistički klub Meridiana Kamen Pazin s već renomiranim imenima u svijetu biciklizma poput Emanuela Kišerlovskog, Matea Frankovića, Antonia Baraća i drugih. Veći dio ekipe biti će smješten u hotelima Plave lagune, hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu te u hotelu Molindrio Plava Laguna u Poreču.