11.04.17.

Istra Inspirit – Gostovanje 'Mitskih bića Istre' u Trstu u sklopu Hrvatske nastave u Italiji koju provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Zadovoljstvo nam je najaviti gostovanje Istra Inspirita u sklopu Hrvatske nastave u Trstu s predstavom 'Mitska bića Istre' u utorak, 11. travnja 2017. Organizator gostovanja je Hrvatska nastava u Trstu u suradnji s Osnovnom školom slovenskog nastavnog jezika 'Josip Ribičič' koja je dugogodišnji domaćin i suradnik Hrvatske nastave u Trstu,  a projekt je potpomognut sredstvima Upravnog odjela za kulture Istarske županije koji je prepoznao važnost i vrijednost ove inicijative.

Hrvatska nastava u Italiji organizirana je u Rimu, pokrajini Molise, Udinama i Trstu, a navedena nastavna mjesta djeluju u sklopu Hrvatske nastave u inozemstvu koju provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Nastava je namijenjena djeci školskog uzrasta kojoj je hrvatski obiteljski jezik te drugim učenicima koji žele učiti hrvatski jezik i kulturu. Hrvatsku nastavu u Trstu pohađaju djeca iz svih dijelova Hrvatske, a velik broj djece podrijetlom je iz Istre (Buje, Oprtalj, Umag, Novigrad, Kaštelir, Pula, Rovinj, Žminj). Budući da su učenici tijekom ove školske godine u sklopu nastave obrađivali i istarsku usmenu tradiciju (legende i  priče), predstava će za polaznike nastave biti iznimno zanimljiva i poučna te motiv u daljnjem upoznavanju istarske i hrvatske nematerijalne baštine.  Inače, predstava 'Mitska bića Istre' nastala je kao rezultat potrebe za razvojem edukativnih radionica iz područja zavičajne nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta Istarske županije te je do danas održana 40 puta za 2.000 djece.  Posebnost ove predstave je što djeca usvajaju gradivo o manje poznatim povijesnim događajima i legendama vezanim uz istarski poluotok te upoznaju svoj zavičaj kroz interakciju s izvođačima, zanimljiv kviz znanja i igru.

Istra Inspirit predstavit će se polaznicima hrvatske nastave osnovnoškolskog uzrasta i zainteresiranim učenicima OŠ 'Josip Ribičič', a održat će se u školskoj višenamjenskoj dvorani u utorak, 11. travnja 2017. u 16 sati.