28.05.18.

Istra Inspirit oživljava legendu o trnoplesarima te vraća posjetitelje u Pićan iz doba kasne antike

Istra Inspirit će u nedjelju, 3.06.2018. u sklopu manifestacije Petivina  i Dan Pićanaca u Pićnu oživjeti jedinstvenu legendu iz doba kasne antike kroz interaktivni doživljaj pod nazivom 'Legenda o trnoplesarima'. Općina Pićan vraća se u 6. stoljeće kad je osnovana Pićanska biskupija pod vodstvom svetog Nicefora, a oživljavanjem starogradske jezgre prikazat će se bogata nematerijalna kulturna baština tog doba - običaji, odjeća, hrana koja je bila karakteristična za to povijesno razdoblje.

Središnji događaj u sklopu kojeg će Istra Inspirit uprizoriti legendu o trnoplesarima te o čudesnom putovanju svetog Nicefora u Rim, započet će u 20.30h na ulazu u stari grad Pićan. Već od 19h posjetitelji će moći uživati u jedinstvenom gastro programu te će moći degustirati tradicionalnu hranu ovog kraja - pićonski rafijol i kasnoantički pijat dok će najmlađi posjetitelji uživati u zabavnom tematskom kutku. Osim brojnih izvođača Istra Inspirita (Denis Brižić, Luka Barešić, Šandor Slacki, Ivona Bulešić, Dejan Gotal, Sedina Cerovac, Zoja Poropat, Jasna Petković) koji će pod redateljskom palicom Petre B. Blašković uprizoriti legendu, u program će biti uključeno 50 statista, predstavnika lokalne zajednice koji su sudjelovali u kreiranju koncepta ovog događaja od samih početaka te dali svoj nesebični doprinos oživljavanju ove legende. Također ističemo kako je u suradnji s lokalnim proizvođačem izrade predmeta od maslinovog drva osmišljen lokalni suvenir, tematski povezan uz legendu o trnoplesarima.

'Da bite zavajka bosi po trnju plesali!', rečenica je koju je izrekao sveti Nicefor prije svog čudesnog putovanja u Rim, a što ona točno znači za povijest Pićanaca te zbog čega se i danas upotrebljava nadimak 'trnoplesari', saznat će svi koji se zapute u Pićan te zajedno s Istra Inspiritom i Pićancima budu dio interaktivne kazališne šetnje kroz uske ulice starogradske jezgre u sklopu koje će imati priliku upoznati stare zanate ovog kraja te isprobati 'Niceforski zalogaj'. Poruka koja se može izvući iz kreiranja cijelog projekta je da se snažan utjecaj legende iz 6. stoljeća održao do danas te je želja mještana za oživljavanjem jedinstvene priče i pićanske nematerijalne kulturne baštine rezultirala novim Istra Inspirit doživljajem. Glumci će predstavu izvoditi na istarskom narječju s primjesama pićonskog dijalekta.

U stvaranje doživljaja inspiriranog legendom o trnoplesarima i svetom Niceforu uključena je većina stanovnika Općine Pićan, Udruga Pićanaca 'Trnoplesari', O.Š. 'Vladimir Nazor' - Podpićan te lokalni obrtnici i OPG-ovi. Organizatori ove manifestacije su Općina Pićan u suradnji s Istra Inspiritom – IRTA d.o.o., a projekt su podržali Upravni odjel za turizam Istarske županije, Udruga Pićanaca 'Trnoplesari', Turistička zajednica središnje Istre, Hrvatska turistička zajednica te Rockwool.

Više informacija o Istra Inspiritu možete pronaći na:

Kontakt za medije:

Morena Milevoj

info@istrainspirit.hr

  1.