26.06.18.

Istra Inspirit u sinergiji s lokalnim stanovništvom oživio statut Vrsarske grofovije

Stari samanj pod kaštelom, manifestacija koja se  petu godinu zaredom održava na središnjem trgu Vrsara, održala se u svom prvom ovogodišnjem izdanju 23. i 24.06., a drugu godinu zaredom obogaćena je programom Istra Inspirita u režiji Petre B. Blašković tijekom kojeg su uprizoreni dijelovi Statuta koji je nekad upravljao Vrsarom.

Statut koji seže u 17. stoljeće su u Vrsarsku grofoviju donijeli porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, a vino je moralo biti vrhunske kvalitete, te su se na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali oni, koji bi prekršili određene dijelove Statuta. Posjetitelji sinoćnje manifestacije su zajedno s Istra Inspiritom i lokalnim stanovništvom mogli postati građani Vrsara te su dobili Certifikat, svojevrsni suvenir sa Starog samnja. Cijeli je program bio izvođen na talijansko – hrvatskom dijalektu, a likovi koji su najviše nasmijali mnogobrojnu domaću i stranu publiku bili su Barbiere, zadužen za brijanje brada, Gastaldi koji su kontrolirali ulaz u grad te Cavaliere koji je svima pokušavao objasniti pravila iz Statuta, kao i brojni statisti, stanovnici Vrsara koji su doprinijeli oživljavanju povijesti i očuvanju tradicije ovog grada. Izvođači Istra Inspirita – glumci i glazbenici koji su oduševili u svojim ulogama bili su Frano Novljan (asistent režije), Luka Barešić, Šandor Slacki, Denis Brižić, Dejan Gotal, Ivona Bulešić. Jasna Petković, Sedina Cerovac, Nataša Dragun i Anica Franjul.

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut funkcionirao i utjecao na stanovnike. Organizatori manifestacije su Turistička zajednica općine Vrsar i Udruga ugostitelja Vrsar. Drugo izdanje Starog samnja održat će se 07. i 08. rujna.