02.02.16.

Izmjene turističkih pravilnika na javnoj raspravi

 

Ministarstvo turizma raspravljalo je o tome koje bi  se izmjene i dopune trebale unijeti u nove pravilnike kako bi hoteli, kampovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ostali objekti za smještaj unaprijedili svoje poslovanje.
Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. 
U Hotelima, umjesto sadašnje obveze ispunjavanja svih standarda za određenu kategoriju, predlaže se ispunjavanje jednog dijela obveznih standarda, a u dugome dijelu ispunjavanje izbornih standarda koji se boduju.
Neke od glavnih izmjena su uvođenje pojma glamping opreme i definiranje mobilehomeova i spavaonica (kućica). 
Uvodi se i komercijalni pojam „resorta“ te nova vrsta – „kamp odmorište“.
Što se tiče „ostalih objekta“, u kupaonicama više neće biti obavezna kada za 5 zvjezdica, u hostelima i sličnim objektima neće biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva „sunca“ imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati.