03.08.17.

Održan prvi MALIN FEST koji je sinergijom tradicije i zabave privukao velik broj posjetitelja

U srijedu, 2.08. 2017. održan je prvi Malin Fest ove godine na trgu pokraj 'Malina na vitar' u Medulinu, a održavat će se svake srijede u mjesecu kolovozu, 9.08., 16.08., 23.08. i 30.08.2017. s početkom u 19h. Festival je svojim  interaktivnim sadržajem koji sjedinjuje tradiciju i zabavu privukao velik broj domaćih i stranih posjetitelja, većinom  obitelji s djecom, koji su mogli uživati u bogatom programu.  Program je započeo razgledavanjem malina te prezentacijom prerade žitarica, a posjetitelje je kroz interaktivne sadržaje tijekom cijele večeri vodila mlinarica Ivona Bulešić.

Interaktivne radionice organizirane od strane lokalnih udruga  'Fenoliga', 'Medulin Art' i 'Luisa Art'-a, s velikim su zanimanjem bile popraćene od svih posjetitelja. Radionica pletenja ribarskih mreža te proučavanja ribarskih organizama u organizaciji udruge 'Fenoliga'  privukla je mnoge prisutne, dok su kreativnu radionicu u organizaciji 'Medulin Art'-a pohađali najmlađi posjetitelji koji su izrađivali dekorativne elemente inspirirane 'Malinom na vitar'.  Također, posjetitelji su mogli vidjeti kako izbliza izgleda izrađivanje predmeta od keramike pod vodstvom 'Luisa Art'-a.  Kao što je bilo i najavljeno, sve  radionice inspirirane su malinom ili životom oko malina, kako bi se posjetiteljima što više približili tradicijski običaji medulinskog porta.

Priču o povijesti malina i braći Pošić u maniri storytelling-a predstavio je  Istra Inspirit kroz lutkarsku predstavu 'Priče starog malina' u režiji Petre B. Blašković koja prikazuje dolazak braće Pošić u Medulin, davne 1872. godine te izgradnju vjetrenjača.  Program su dodatno obogatili predstavnici plesne škole 'Rosso Latino' koji su posjetiteljima predstavili moderne plesove salsu i bachatu, a nakon čega su i oni sami mogli zaplesati te je zabava trajala do kasno u noć. Tijekom cijele večeri, posjetitelji su mogli kušati fritule pripremljene po domaćoj recepturi.

Organizatori Malin Festa su Općina Medulin, Lagur 'Istarska batana' i IRTA d.o.o., unutar koje se provodi projekt Istra Inspirit. Malin Festom koji se vodi pod sloganom 'jedinstveni spoj tradicije i zabave' želi se postići sinergija između tradicijskih običaja i modernog izričaja, povijesti i sadašnjosti u jednoj emociji te autentičnog doživljaja za sve posjetitelje.