27.02.19.

Predstavljen vodič, dnevnik i zemljovid “Istarski planinarski put”

U Ročkom domu kulture, krajem siječnja predstavljeno je 2. izdanje vodiča, dnevnika i zemljovida Istarski planinarski put (IPP).

Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) kroz Bike i Outdoor odjel podržava djelovanje IPS-a te je sa mnogim drugim dionicima podržala izdavanje vodiča dok su dionice IPP-a objavljene na svojim specijaliziranim stranicama www.istra-trails.com. IRTA osim što podržava i promovira IPS i Istarski planinarski put, umrežava različite dionike kreiranja razvoja turističkih proizvoda u promociji planinarskih staza. U narednoj godini IRTA planira objaviti sve postojeće planinarske staze u Istri i njihove gps podatke sa ostalim krucijalnim informacijama na svojim stranicama, te tako postati jedna od najrelevantnijih portala za turiste orijentirane na tu vrstu aktivnog odmora.

Istarski planinarski put" (IPP) je obilaznica koja spaja zapadnu obalu Istre (Crveni vrh-Umag ) s istočnom obalom (Koromačno). Obilaznica ima 30 kontrolnih točaka (KT), a duga je 160 km i podijeljena na četiri dionice. Prva dionica  kreće s Crvenog Vrha i završava na planinarskoj kući Žbevnici. Druga kreće od Žbevnica i završava na najvišem vrhu Učke – Vojaku. To je ujedno i najviša točka koju IPP dostiže. Treća dionica kreće od Vojaka do Sisola. Četvrta započinje na Sisolu i završava na svjetioniku Crna Punta nedaleko Koromačna.

Vodič i dnevnik tiskan je na četiri jezika (hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom). Time se naime želi doprinijeti turističkoj valorizaciji istarske „uspavane ljepotice“ Ćićarije te masiva Učke. Veličine je  B6 formata i sa sadržajem od 221 stranice te je prigodan za svaki planinarski ruksak.

Urednik vodiča i dnevnika je Goran Šepić, autor teksta Vladimir Rojnić. Recenziju potpisuje dugogodišnji bujski planinar i prvi predsjednik IPS-a Milivoje Topić. Dizajn potpisuje poznati Studio Sonda iz Vižinade. Vodič obuhvaća bazične podatke, važne telefonske brojeve i kontakte. Također je prilagođen i za GPS navigaciju jer sadrži GPX tragove planinarskih putova.

U odnosu na prvo izdanje pridodani su podaci o ukupnom kumulativnom usponu i spustu, te koordinate kontrolnih točaka. Uz opise trase nalazi se preporuka za obilazak u više kraćih pohoda te preporuke za obilazak u jednom neprekinutom pohodu. Na kraju tog zgodnog bookleta nalazi se prostor za pečate/žigove te prigodne bilješke. A planinari će moći po njihovom ispunjavanju poslati dnevnik IPS-u kako bi dobili prigodnu značku za obilazak IPP-a.

Predstavljanje vodiča te njegove tehničke karakteristike  održao je sadašnji predsjednik Istarskog planinarskog saveza,  Goran Šepić.  Uvodnu riječ u predavanju iznio je  bivši predsjednik IPS-a, Vladimir Rojnić.  

Rojnić je prisutne podsjetio na povijesne početke IPP-a istaknuvši značajnu ulogu zagrebačkog PD Željezničar i Klikun iz Pleternice, a posebno Josipa Sakomana, spomenuvši kako je tadašnji IPP pod nazivom IPP „Labinska Republika“ obuhvaćao vrhove koji se nalaze u slovenskom dijelu Istre Slavnik i Kojnik pa sve preko Žbevnice do Vojaka.

Među brojnim uzvanicima skup su pozdravili Siniša Žulić, buzetski gradonačelnik koji je napomenuo da „Grad Buzet kao jedan od svojih potencijala za razvoj turizma, ali i drugih aktivnosti, vidi i u rekreaciji, outdoor sportovima i ostalim sadržajima u prirodi“.

Nada Prodan Mraković, pročelnica županijskog odjela za turizam je istaknula veliku ulogu u razvoju kontinentalnog turizma, naglašavajući kako Istra osim sunca i mora u posljednjih petnaestak godina razvija selektivne oblike turizma, među kojima je i planinarenje, čime se širi ponuda na kvalitativan način.

Prigodne su pozdrave poslali i Jadranko Stilinović, samoborski planinar iz PD Japetić, te Milivoje Topić.