24.09.15.

Spot Cycling in Istria

Na 4. međunarodnom festivalu turističkog filma Zagreb Tourfilm Festival, održanim pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, spot Cycling in Istria izrađen u sklopu Istra Bike&Outdoor DMC odjela u sklopu IRTA-e d.o.o. zaduženog za razvoj i promociju aktivnog odmora, osvojio je nagradu za najbolji hrvatski film u trajanju do sedam minuta.

Svečana dodjela nagrada, oblikovanih kao prepoznatljiva licitarska srca, održana je 23. rujna u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade pred oko 150 uzvanika iz cijeloga svijeta.

Na ovogodišnje izdanje zagrebačkog festivala turističkog filma prijavljena su ukupno 602 filma o turizmu iz 52 zemlje, a u finalni izbor uvršteno je 86 filmova. Filmove i spotove pristigle na natječaj ocjenjivao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili Pave Župan Rusković, Zdenka Šutak, Ivana Maltar, Alfi Kabiljo, Damir Trputec, Miro Branković i Alexander Kammel. Ovogodišnji predjsednik žirija bio je Stuart Forster, turistički novinar iz Velike Britanije koji piše za brojne ugledne svjetske novine i portale poput Huffington Posta i National Geographica.

Na 4. Zagrem Tourfilm Festivalu dodijeljeno je ukupno 26 nagrada u raznim kategorijama, a Grand Prix za najbolji film Festivala pripao je švicarskom filmu Time.

Zagreb Tourfilm Festival čiji su organizatori Balduči film i Turistička zajednica Grada Zagreba, trajao je od 21. do 23. rujna, a uz filmske projekcije festivalski dani uključivali su brojna predavanja, prezentacije, radionice i okrugle stolove na temu turizma i filmske produkcije. Osnovna je zadaća festivala pri tom nagraditi filmove ili spotove koji promoviraju turističke destinacije, sportski i avanturistički turizam, nautiku, ruralni turizam, hotele i resorte, kao i kulturu i tradiciju.

Zagreb Tourfilm Festival član je CIFFT-e (Comité International des Festivals du Film Touristique), udruženja sa sjedištem u Beču koje umrežava filmske festivale diljem svijeta pa tako i pobjednici sa zagrebačkog festivala automatski ulaze u konkurenciju festivala Art&Tur u Portugalu.