01.12.17.

U Roču je održana promocija promotivnog video spota The Giants, na temu slobodnog penjanja u Istri

U organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije i Istarske razvojne turističke agencije - IRTA d.o.o., te u suradnji s Gradom Buzetom i Turističkom zajednicom Grada Buzeta, u Ročkom Domu kulture održana je promocija video spota na temu slobodnog penjanja, odnosno free climbinga u Istri. Pozivu su se odazvali predstavnici brojnih outdoor klubova i agencija koje djeluju na području Istre, te jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice na čijem području se razvija ili postoji potencijal za razvoj slobodnog penjanja i ostalih aktivnosti na otvorenom.

U uvodnom dijelu je Mila Nežić iz TZG Buzeta ukratko prezentirala turizam Buzeštine, s posebnim osvrtom na razvoj outdoora i aktivnog turizma, koji ima značajan doprinos u porastu broja noćenja i dolazaka u Buzet, posebice u vrijeme pred i posezone. Nakon toga je Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić u svojstvu domaćina pozdravio sve prisutne i kratko istaknuo kako je posljednjih desetak godina Grad Buzet, uz kulturnu baštinu i gastronomiju, intenzivno radio na razvoju ponude outdoor turizma. Na području Grada Buzeta uređeno je ukupno 11 penjačkih lokaliteta s preko 500 smjerova čime ova destinacija nudi mogućnost cjelogodišnjeg penjanja. 2015. godine u Roču je postavljen boulder za penjanje koji omogućuje slobodno penjanje i prilikom loših vremenskih uvjeta i dodatno upotpunjava penjačku infrastrukturu.

Nakon njegovog izlaganja riječ je preuzeo Martin Čotar iz odjela za Bike&Outoor koji djeluje u sklopu IRTE. Prema njegovim riječima, destinacijski razvoj proizvoda Istra outdoor započeo je 2014. godine, najprije s masovnijim i popularnijim aktivnostima Istra bike i Istra trails (trčanje/hodanje), a nakon toga se krenulo s istom konceptom razvoja Istra climbing, radi čega se prikupilo podatke o toj ponudi u Istri. Proizvod je vizualno i organizacijski usklađen s Istra outdoor konceptom te se cjelokupna ponuda nalazi na web-portalu www.istria.climbing.com koji je direktno ugrađen u krovni portal www.istria-outdoor.com. Sustavno destinacijsko upravljanje outdoor proizvodima i ponudom jedinstveno je u Hrvatskoj, a u Istri je od velike važnosti zbog razvoja alternativnih oblika turizma, čemu u prilog ide raznolikost takve ponude u Istri. U Istri trenutno postoji 25 uređenih i označenih penjališta.

Nakon predstavnika IRTE, Pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković je naglasila da se u realizaciju ovog video spota išlo prije svega zbog promocije slobodnog penjanja u Istri, te kako bi se Istra prikazala iz jedne sasvim nove perspektive. Pročelnica je također naglasila da je projekt pokrenut u skladu s ciljevima Upravnog odjela za turizam koji proizlaze iz Master plana razvoja turizma Istre do 2025. godine, kako bi se potaknuo razvoj unutrašnjosti i drugih manje razvijenih područja Istre, produženje turističke sezone, razvoj selektivnih oblika turizma, te održiv i odgovoran način upravljanja resursima naše regije. Na taj način omogućen je ravnomjeran razvoj Istre i razvoj cjelogodišnjeg turizma, stvaranje novih motiva dolaska u Istru, kao i drugi pozitivni učinci na istarski turizam.

Predstavnici tvrtke Level 52, Goran Načinović, skladatelj Sanel Isanović i producentica Bianca Matković, koji su autori video spota, govorili su o samom spotu. Naime, cilj filma bio je promovirati Istru s naglaskom na sportski lifestyle penjača i onoga što ih privlači kod penjanja na otvorenom. Gotovo dokumentarni pristup koji biraju autori filma The Giants uključio je snimanje autentičnih penjača modernom vizualnom i audio produkcijom koja izlazi iz okvira viđenog, prateći neke od aktualnih svjetskih trendova. Glazba je skladana i aranžirana posebno za promotivni film kako bi nadopunila vizualni dojam. Video spot The Giants četvrti je promotivni video-spot za Istra outdoor proizvode, a u njegovoj izradi sudjelovao je veliki broj penjača i zaljubljenika u slobodno penjanje, pri čemu je prikazan veliki broj atraktivnih i afirmiranih lokacija.

 

roc1 roc2