16.09.15.

Uspješno okončana još jedna sezona Istra Inspirita (2012.-2015.)

Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije i Istarska razvojna turistička agencija pokrenule su projekt Istra Inspirit 2012. godine koji je  uspješno završio svoju četvrtu sezonu, postigavši mnoge vrijedne rezultate i ciljeve. Projekt Istra Inspirit obogaćuje kulturno-turističku ponudu poluotoka, oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. U samom začetku prepoznat je kao važan proizvod kulturnog turizma, te je do sada nagrađen raznim prestižnim nagradama za najkreativniji turistički program. Osim garantiranih izvedbi u 2015. godini koje su se održale tijekom glavne turističke sezone, Inspirit doživljaji uključili su i niz drugih izvedbi – ekskluzive za poslovne i zatvorene grupe, InspiriTIĆ program za školsku djecu i najmlađe te 'Putujte kroz vrijeme' izvedbe u hotelskim i drugim turističkim objektima. Nastavila  se dobra suradnja s Arenaturistom i Maistrom, te  otvorila nova suradnja s Lagunom Poreč i Valamarom.

U prostoru ECPD Pula na Rivi bila je najavljena još jedna sezona Istra Inspirit doživljaja koja je započela manifestacijom 'Morganovo blago' 25.06. u 19.30 sati u Dvigradu.  Priča o Morganovu blagu nastala je prema čuvenoj legendi potekloj iz mjesta Mrgani, smještenog na pola puta između Dvigrada i Limskog kanala. Podmukli gusar Henry Morgan navodno se u bijegu sakrio u Limski kanal te je u malom gradu Dvigradu zakopao svoje blago koje do dan danas nije pronađeno. Uz gusarske pjesme, večeru i zabavu, predstava dovodi do odgovora na pitanje zašto je kapetan Morgan odabrao Istru i o kakvom se blagu radi?

Što su jeli  i pili ribari i težaci Rovinja te o čemu se pričalo u konobama na kraju radnog dana, moglo se saznati 16.07. u 19.30 sati u Rovinju, kada se u Insprit doživljaj 'Spacio' krenulo od Ekomuzeja Batana u Rovinju, gdje su gosti upoznali ne tako davno napuštene običaje starih rovinjskih ribara te uživali u vožnji tradicionalnim rovinjskim batanama.

Uz zalazak sunca i šum mora gosti Inspirit doživljaja 'Crispo' održanog 30.07.2015.  na arheološkom nalazištu Vižula u Medulinu imali su priliku uploviti u priču staru gotovo dva tisućljeća. Uz medeno vino (muslum), sviježi sok od bazge i bogate rimske zalogaje, moglo se saznati kako je Konstantin Veliki proslavio povratak svojeg sina Crispa.

Doživljaj 'Kupelwieser na Brijunima' vodio je goste u 1893. godinu kada je brijunsko otočje bilo zaraženo malarijom, zapušteno i neugledno, a karizmatični Austrijanac ga je uz svoje suradnike uspio pretvoriti u raj na Jadranu. Publika je upoznala plodove njegova rada šečući Velim Brijunom te je uživala u prirodnim ljepotama otoka na manifestacijama održanim 22.07. i 04.08. s početkom u 19.00 h.

'Vodnjanske štorije' je nova manifestacija u sezoni 2015. koja se održala 31.07 i 01.08.,  kojom su gosti otputovali u Vodnjan kakav je bio u 19. st. i upoznali sasvim drugačiji način života kada se prometovalo  vodnjanskim taksijem – vozom s magarcima, a ulice  grada vrvile su djecom koja uživaju u maštovitim starim igrama. Vodnjanci i njihovi gosti, nakon uprizorenja raznih priča i svakodnevnih situacija, okupili  su se na Placi i dočekali carski bračni par Franju Josipa i Sissi, a kočiju zasuli ovacijama, kao da je zaista pred Bumbarima nakon stoljeća i pol opet kročila imperatorska svita.

Unutar zidina starog kaštela 06.08. u 20.00 h u Pazinu, gosti doživljaja 'Jules Verne: Bijeg iz Kaštela'  svjedočili su vratolomnom bijegu iz pazinskog kaštela, zavirili u tamnicu i počastili svoja osjetila uz bogatu austrougarsku večeru i dogodovštine zvrckaste kuharice Marie koja je pokušala istarskim specijalitetima nahraniti maštu Jules Verna.

Goste nove manifestacije  'Rogovi ili volovi?' u sezoni 2015. , dana 11.08. u 20.30 h u Balama,  vratili smo u doba Mlečana čiji je statut bio strah i trepet nestašnom lokalnom stanovništvu. Uz bogatu gozbu saznalo se tko je koga prevario i kako se suđenje zbog preljuba pretvorilo u komediju?

Davne 1632. Mare Radolovich, optužena je u kaštelu Grimani – Morosini da je vještica. Inspirit doživljaj 'Vještica Mare' održan 13.08. u 20.00 h u Svetvinčentu oživio je dramatičnu priču o pogubljenju lokalne travarke. Gosti su se počastili pravom pučkom gozbom i saznali je li uistinu bila riječ o tragičnoj priči...

Scenografija koja je prožela čitav stari grad i vratila goste doživljaja 'Buzet po starinski' dana 27.08. u 18.30 h na početak XX. stoljeća uz glumce i statiste koji su također bili u duhu prošlosti odjeveni u prikladne kostime te vodili goste kroz stare okuse, mirise i zvukove.